Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce zawierają pewne składniki, które potrafią realnie wpłynąć na polepszenie naszego stanu zdrowia czy nawet uchronić przed wystąpieniem licznych chorób. Ziołolecznictwo znane jest od wieków, jak nie tysięcy lat – po jakie rośliny warto więc sięgnąć, jeżeli dopadło nas sezonowe przeziębienie?

Czosnek.

O leczniczych właściwościach czosnku słyszeliśmy najpewniej wszyscy. Ta niepozorna roślina wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a przy tym uznawana jest za całkowicie naturalny antybiotyk.

Cebula.

Cebula zawiera znaczne ilości witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Przyrządzany przez nasze babcie lub matki, tradycyjny syrop z cebuli na bazie miodu i cytryny to coś, co nieodłącznie kojarzy się z przeziębieniem w okresie dzieciństwa.

Mięta.

Mięta ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, przez co stanowi popularny dodatek do różnych naparów, lecz także przez właściwości zdrowotne. Ta roślina stanowi nieodłączny składnik wielu preparatów na katar czy olejków do inhalacji.