Miód to substancja znana i ceniona od wieków – jest nie tylko smakowitym przysmakiem, lecz także posiada szereg drogocennych właściwości. Miód od lat wykorzystywany jest, między innymi, w medycynie naturalnej. Chyba nie ma osoby, która – przynajmniej w czasach dzieciństwa – nie przyjmowała leczniczych preparatów na bazie miodu stworzonych przez mamę, czy też babcie. Omówimy więc – przynajmniej część – z leczniczych właściwości miodu i przedstawimy, dlaczego warto urozmaicić naszą codzienną dietę właśnie o niego.
Właściwości miodu.
Miód pszczeli wykazuje działanie bakteriobójcze, a przy tym w pozytywny sposób wpływa na nasz układ odpornościowy. Nie tylko go wzmacnia, lecz także pomaga w walce z ewentualną infekcją, jaka toczy się w naszym organizmie. Miód, w medycynie naturalnej, zalecany jest na różnego rodzaju schorzenia i choroby – wszystko za sprawą tego, że znajdujące się w miodzie substancje, takie jak lizozym, apidycyna czy inhibina są naturalnymi antybiotykami. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że miód nie zastąpi nam tradycyjnych leków czy konsultacji z lekarzem, nie oznacza to jednak, że nie warto po niego sięgać, na przykład, podczas przeziębienia.
Nie tylko medycyna.
Miód coraz częściej stanowi skład wielu produktów kosmetycznych, takich jak kremów do pielęgnacji skóry. Miód jest także świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego cukru – należy jednak mieć na uwadze, że jest stosunkowo kaloryczny, ponieważ 100 gramów zwykłego miodu pszczelego to nieco ponad 300 kalorii. Miód w głównej mierze zawiera cukry proste, których powinno się mimo wszystko unikać – tego rodzaju cukru są jednak doskonałym i natychmiastowym zastrzykiem energii.