Rodzajów kawy, podobnie jak i sposobów jej przygotowywania, jest wiele. Wypicie porannej kawy stanowi dla wielu osób swoisty rytuał rozpoczęcia dnia. Po kawę sięgamy więc często i systematycznie – w takim razie narodzić się może pytanie, czy oprócz walorów smakowych, rodzaje kawy różnią się od siebie także pod względem ewentualnego wpływu na nasze zdrowie?
Czy kawa sama w sobie jest zdrowa?
Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach, mowa tu więc o około 3 filiżanek dziennie, nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Wręcz przeciwnie – udowodniono bowiem, że taka ilość spożywanej kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, schorzeń czy nawet – nowotworów. Oczywiście, jak zresztą wszystko na tym świecie, kawa wypijana w nadmiernych ilościach może naszemu zdrowiu zaszkodzić.
Jaki rodzaj kawy jest najzdrowszy?
Skoro kawa sama w sobie jest nie tylko zdrowa, ale i potrafi uchronić nas przed licznymi chorobami, to czy rodzaj spożywanej kawy ma znaczenie? W pewnym stopniu – tak. Według badań najzdrowszą dla naszego organizmu jest kawa, która przyrządzona została ze świeżo mielonych ziaren. Różnice pomiędzy innymi odmianami kawy były jednak niewielkie, dlatego bez względu na to, czy preferujemy kawę mieloną, rozpuszczalną – możemy spożywać ją do woli bez żadnych obaw. Oczywiście, jeżeli zachowujemy odpowiedni umiar.
Zapewne kawa jak najmniej przetworzona, bez dodatku cukru i sztucznych konserwantów.